Zoeken
  • zeeuwsepixsels

Een waar schouwspel..

Net even na zonsondergang zien we de lucht veranderen van kleur.

Als de laatste nog aanwezige hoge wolken beschenen worden door de zon vanuit het noorden zien we dat deze een zilverachtige kleur krijgen.

Het lijkt wel of ze steeds meer licht geven naarmate de hemel steeds donkerder wordt.

Dit is het schouwspel van de lichtende nachtwolken....
Hoog in de lucht,

In mei, juni en juli kan de noordelijke hemel enige tijd na zonsondergang of net voor zonsopkomst worden opgelicht waardoor deze wolken een zilverachtige glans krijgen.

Wie deze lichtende nachtwolken een tijdje observeert ziet dat de vormen snel veranderen. Op 80km hoogte, waar de wolken zich ontwikkelen komen zeer sterke luchtstromingen voor. De lucht beweegt zich met snelheden van gemiddeld 150 km/u en soms wel 500 tot 700 km/u voort in horizontale richting. Ook is er sprake van een sterk stijgende luchtstroom, deze stromen geven de wolken de kenmerkende ribbelstructuur.


Ijskoud:

Voor het ontstaan van deze nachtwolken zijn talrijke kleine deeltjes in de bovenste lagen van de atmosfeer nodig. Deze deeltjes kunnen bestaan uit stof afkomstig van meteorieten en deeltjes waterdamp. Met temperaturen van -90 graden celcius bevriezen deze waterstof deeltjes en vormen een laagje ijs welke zich vastklampen aan de meteorieten deeltjes. Door het ijs dat deze deeltjes omhult, wordt zonlicht weerkaatst en zien we deze mooie gloed van zilvergrijs en lichtgevend blauw...Foto: Paul Begijn


Zeldzaam,

We kunnen wel zeggen "ga vooral kijken" echter het ontstaan van deze lichtende nachtwolken zijn zeldzaam. Maar als het zich voordoet is het de moeite waard om toch even te genieten van dit prachtige schouwspel.....

Kijk dus bij het ondergaan van de zon even richting het noorden, je weet maar nooit !

38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven