Zoeken
  • zeeuwsepixsels

De Eekhoorns van Clinge

Bijgewerkt: 9 jun 2019


De natuur van Clinge bevind zich op de overgang van het zeekleipoldersgebied en de wat hoger gelegen gronden. Meer westelijk van Clinge liggen diverse bossen, waarvan toch de bekenste de Clingse bossen en de Steense bossen zijn.

In deze bossen vinden veel populierenaanplant welke vanoudsher benut werden voor de klompenindustrie.


En hier in deze bossen wonen de Eekhoorns, een grote populatie,

De eekhoorn is met lengte van 20 tot 28 centimeter en gewicht van 250 tot 350 gram een echte acrobaat in de bomen. Met zijn borstelige pluimstaart van 15 tot 20 centimeter lang weet hij goed zijn evenwicht te bewaren als hij van de ene tak naar de andere tak springt.


Vaak zijn de dieren roodbruin met een schattig wit buikje, 's winters is deze iets meer grijzig of donkerbruin. De Eekhoorn wordt ook grijzer naarmate de eekhoorn ouder wordt.





Fotograferen,

Wie een wandeling maakt in het Clingse bos kan zeker een ontmoeting hebben met een Eekhoorn, maar hoe krijg je ze op de foto ?

Je kan natuurlijk in de vroege ochtend of in de avond naar het bos, want dan zijn ze zeer actief ! En ja een Eekhoorn geniet in de middag graag van een dutje dus is de kans kleiner om ze te zien...



Maar wist je dat er hier van het Zeeuws Landschap een unieke oude jagershut staat ?

Deze oude jagershut is omgebouwd tot een unieke locatie waar je de Eekhoorns kunt fotograferen of filmen. De hut staat aan de rand van een open plek in het bos en is gecamoufleerd en verduisterd. Voor de hut is een vijver gemaakt waar de Eekhoorns naast de vele vogels komen drinken en zelfs even komen badderen....


Meer weten over deze hut, of wil je een bezoek brengen ?

Dat kan, de hut is te huur en bezorgd je een geweldige ervaring in de natuur !


https://www.hetzeeuwselandschap.nl/Boshut%20Clinge



Leefwijze

📷 Eekhoorn op een tak

Met zijn lange, gekromde klauwen kan hij makkelijk in bomen klimmen en van tak naar tak springen. Tijdens een sprong spreidt hij zijn ledematen, waarbij de losse huid op de flanken het dier helpt in de lucht te blijven. De pluimstaart dient als roer, waarmee hij zijn sprong kan sturen. Ook kan hij goed zwemmen. De lange staart, de elegante wijze van voortbewegen en de pluimpjes op de oren geven hem een hoge aaibaarheidsfactor.

De eekhoorn voedt zich met name met plantaardig materiaal als noten en zaden van sparren en pijnbomen. Verder eten ze knoppen, paddenstoelen, stukken boomschors, en soms dierlijk materiaal, als insecten, eieren en zelfs jonge vogels. Ook eten ze aarde om mineralen binnen te krijgen. De eekhoorn eet dagelijks vijf procent van zijn lichaamsgewicht aan voedsel. Net als veel andere knaagdieren leggen eekhoorns wintervoorraden aan.

De eekhoorn is een dagdier, dat zich meestal vlak na zonsopgang al laat zien. Ze zijn voornamelijk na zonsopgang en vlak voor zonsondergang actief. 's Winters laten ze zich alleen 's ochtends zien. De eekhoorn houdt geen winterslaap, maar wel een winterrust: bij gure dagen houdt hij zich in zijn nest verborgen en op betere dagen bezoekt hij 's ochtends zijn wintervoorraad die hij op diverse plaatsen aanmaakt.






5 keer bekeken